ראש השנה בזמן מלחמה
כיצד לחגוג בגן ובבית
עפרית וכרמי
מאת
1.10.24
256
ראש השנה הוא כמעט החג אחרון בסדרת חגים קשים בשנה הזו, והוא אחד הקשים ביותר לכולנו…. החגים דורשים מאיתנו כוחות נפש כדי להצליח לצין אותם למרות המצב. הם גם דורשים עיצוב מחודש ופרשנות אחרת, כי מה שעשינו תמיד לא מתאפשר או לא מרגיש בהכרח רלוונטי.
ראש השנה מעלה שאלות מורכבות:
למה לחגוג כשאין שמחה או חשק?!
איך מוצאים כוחות לייצר חג בתול חוסר וודאות ואיום?
מה בעצם מבקשים לחגוג?
איך ניתן ליצור אווירת החג, אפילו בדברים קטנים?
ננסה לענות על השאלות, ולחבר בין מהות ראש השנה לבין האתגרים שאנחנו חווים עכשיו. נציע רעיונות וטיפים לחגיגה, במסגרת מה שמתאפשר
למה לחגוג? החגים כעוגן במציאות כאוטית
לרובנו יש זכרונות מיוחדים מחגים בילדותנו. החגים העניקו לנו תחושת שייכות למשפחה, למסורת, לעם. חגים הם דרך לייצר זהות, שייכות, ואוריינטציה - חיבור למקום, לתקופת השנה ולזמן. היכולת לחגוג דווקא בתקופה של חוסר וודאות - מעניקה עוגן ויציבות: הנה משהו שחוזר על עצמו, גם בתוך הסערה.
ומצד שני החג דורש מאתנו לבדוק מחדש: למה אנו מתחברים מתוך כל הסמלים והמשמעויות? מה רלוונטי בשבילנו השנה? מה מעניק לנו משענת בחג? חג שנצליח להתחבר אליו, אפילו בנקודה אחת קטנה, יכול להיות חוויה מחזקת וממלאת, עבור ילדינו ועבורנו. שווה לנסות ….
ראש השנה בזמן מלחמה
המשמעות המרכזית בראש השנה- היא עצירה בזמן. הזמן הוא אינסופי, וזורם במעגליות קבועה. ואז מגיע רגע, שאנחנו בוחרים לעשות עצירה באופן יזום. עצירה כזו עוזרת לנו להסתכל אחורה: מה עברנו השנה, איפה הצלחנו לגדול, מה השתפר ומה הלך אחורה. עצירה כזו גם מאפשרת לנו להסתכל קדימה: לתכנן, לבקש, להתפלל, להאמין שיכול להיות אחרת בשנה הבאה.
דווקא כשהכל כל כל מתוח וקשה היכולת לעצור רגע את מרוץ ההישרדות היא קריטית לחידוש המשאבים שלנו.. עצירה בזמן היא רעיון, והיכולת לבקש שנה טובה יותר- היא גם רעיון. אבל אלו רעיונות שיוצרים רווחה בתוך עולם הנפש שלנו. הם עוזרים לנו לייצר כוונה, התבוננות,תקווה אמונה. אלו הדברים שאנו זקוקים להם יותר מכל כרגע, וילדינו צמאים אליהם.
היכולת להאמין שאפשר להתחיל מחדש
אחת המתנות הגדולות של עצירה בזמן היא תקווה לשינוי. התחושה שמה שהיה לא חייב להיות. התחושה שבכל יום ובכל רגע ניתן לפתוח דף חדש. שיש לנו בחירה- לא משנה כמה קשה מסביבנו או בתוכנו. לא משנה כמה טעינו או קלקנו. זו המתנה הגדולה שחג ראש השנה מזמן לנו, והיא חשובה מאין כמוה. במיוחד בימים בהם מרגיש שהמציאות סוגרת עלינו. ראש השנה מזמין אותנו לרגע אחד קטן לבחור למרות הכל לקוות לטוב. לבחור בחיים.
איך נוכל להנכיח את ההרגשה הזו בתוך הבית שלנו?
החוויה הזו מסומלת בחג על ידי הצבע הלבן, מאכלים עגולים ומתוקים שנועדו להמתיק את הזמנים, על ידי המנהג לברך אחד את השני ועל ידי התפילה. דוגמאות לשימוש בהם נרחיב עכשיו
תפילה וצדקה וברכה- אקטיביות מול חוסר אונים
בכל הרגעים בהם חוויתי מצוקה וחוסר אונים בחי– הרגשתי שאני חוזרת אל התפילה כמוצא אחרון. הבחירה להאמין במשהו, כל דבר שהוא- אלוהים, אהבה, חיים, היא בחירה באקטיביות פנימית ונפשית, אל מול שקיעה לפסימיות וחוסר אונים. והיא בחירה קשה מאד לפעמים. היא נוגדת את כל כללי ההגיון שגדלנו עליהם. אבל היא בעלת משמעות קריטית, והיא המשענת הכי חזקה שאנחנו יכולים להעניק לילדינו. לרוב הילדים פניה לתפילה היא אופציה טבעית וקלה הרבה יותר מאשר למבוגרים. לכן, אם נוכל להכניס לחג שלנו איזה שהוא אלמנט של בקשה, תקווה, איחול או תפילה נעניק לילדינו מתנה חשובה.
אפשר להפריח בועות סבון ולשלוח איתן משאלות,
אפשר לכתוב על בלונים,
אפשר לכתוב מכתב לאלוהים
אפשר להכניס מילים של תקווה לתוך חלות מתוקות כמו עוגיות מזל.
אפשר לתקוע בשופר/כלי נשיפה בבית תוך כדי לדמיין את הבקשות עולות לשמיים עם קול השופר
אפשר להכין מובייל קטן של יונים מנייר, ועל כל יונה לכתוב בקשה אחת לשנה הקרובה.
אפשר לזרוע באדמה/עציץ זרע או שתיל אחד לכל אחד מבני הבית ולבקש בקשה.
כל מעשה כזה יעזור לילדים להתחבר לתחושה של עשיה ומסוגלות אל מול חוסר אונים. אפילו רק לעצום עיניים ולבקש משהו- ומייד הוצאנו את עצמנו ממרחב של איבוד שליטה, ויצרנו תחושה אקטיבית, וחוויה שיש לנו מה לעשות כדי להשפיע על המציאות שלנו. התפילה היא כמו קצה חוט שעוזר למצוא מחדש את החיבור לעולם ואל עצמי. בלי החיבור הזה אנחנו חשים תלושים וזה מלחיש מאד בזמנים כאלו
צדקה- האומץ לעשות טוב לאחר, בימים קשים
דווקא אל מול חוויית חוסר האונים- נחפש איך נוכל, ביחד כמשפחה, לעשות טוב למישהו אחר. זה מקור כוח אדיר. הכינו פינוקים למשפחות מילואים, בקרו קשישים בודדים בחג, חלקו עוגיות דבש לשכנים. תנו צדקה כספית או פיזית, חלקו דובשניות לדיירי הבניין.
אנחנו מלמדים את הילדים נתינה, ועל הדרך גם מוציאים אותם ואותנו מהכיווץ והקיפאון, שהנפש חווה אל מול הפחד על הקיום. נתינה תמיד נוגדת תדר של הישרדות. אם בחרנו לעסוק בנתינה, למרות הכל, אנחנו מעבירים לילדים מסר: שלא הכל כל כך מעורער וקשה, ושאנחנו חזקים למרות הכל. אפשר להתחיל ממש בקטנה רק להתקשר להגיד חג שמח או להכין ציור לחיילים או מתנה לכיפת ברזל
ברכה - לפתוח חלון לתקווה
אחד המנהגים היפים ביותר של ראש השנה הוא איגרות ברכה. רובנו מרגישים כמה קסם יש ביום אחד מיוחד בו כולנו מקפידים לברך זה את זה. הברכות פותחות לנו את הלב, (לפעמים אפילו קצת בכוח בהתחלה).
מי שמצליח לברך- לא יכול להיות חסום לגמר,י למרות הקושי מסביב.
הכינו ביחד עם הילדים איגרות ברכה. ביד ולא במחשב. שימו לב כמה דברים אנחנו מרוויחים על הדרך: הגברת היצירתיות בבית, עבודה משותפת, התמרת המתח לעשיה, בניית טקסיות ולימוד של נתינה. אנחנו אומרים ללא מילים שיש עתיד, והוא יהיה טוב בקרוב, כי אנחנו מדברים עליו ומנכיחים אותו בברכות.
ברכו עם הילדים: אחד את השני, את השכנים, את היישוב, את החיילים, את החולים. ברכו משפחות אחרות בגן או בכיתה, (דווקא אלו שלא מכירים). ברכו את הצוות החינוכי שלכם.
שלחו בדואר ברכות לסבים או לדודים, גם אם זה יגיע רק בסוכות. זו חוויה מלאה בקסם
הכינו שולחן חג ושימו עליו את כל הברכות
עשו סבב ברכות במהלך ארוחת החג מאחד לשני.
המציאו ברכה לכל מאכל שאוכלים בשולחן החג
(כרוב- שלא יהיה לנו ראש כרוב או שהתקרב ולא נריב וכו')
הכינו משחק ברכות בפנטומימה ונסו לנחש מה כל אחד מברך את השני.
כדאי מאד להתמקד בברכות ולא במתנות. זו איכות שונה לגמרי של נתינה!
ועוד קצת רעיונות ליצירת חגיגה בבית
ספרו לילדים על ראש השנה מיוחד שעשיתם במהלך החיים, או על זכרון ילדות שלכם מראש השנה.
עשו סבב בארוחה החג: מה הדבר שהכי חשוב לי שיקרה לנו בשנה הבאה. מה הדבר שהכי הפתיע אותכם השנה, או מה הדבר הכי מצחיק שקרה לי השנה (או כל שאלה אחרת). כך אתם יוצרים הרגלים של שיח בבית, והם יקרים מפז.ילדים יצטרפו לנורמות של שיתוף ושיח, שאתם תובילו, ויזכרו אותם גם כשיגדלו.
אם הצלחתם לשלב הומור למרות הכל בערב החג- יצרתם ריפוי גדול. מה השנה היוצאת היתה אומרת אם היא היתה יכולה לדבר? אילו השנה שנגמרה היתה חיה- איזו חיה היא היתה? איזה סוג מוזיקה?
נסו ליצור מפגש זום עם סבים או קרובי משפחה רחוקים: לברך, להרים כוסית או להכין ביחד מרחוק עוגת דבש.
שתפו את הילדים בעשיה לקראת החג ממש בקטנה - הכינו דובשניות או עוגת תפוחים, הכינו מנדלה יפה מתפוחים לטבול בדבש, או פרקו רימונים. כל פעולה כזו מרגיעה את מע' העצבים ומייצרת נורמליות.
מילה אחרונה להורים גיבורים: לא להעמיס ציפיות
בנוסף לשאר משימות ההורות המאתגרות שהתווספו השבוע- נוספה המשימה לייצר חג. זה לא פשוט. נסו להשתמש ברעיונות כאן בעדינות, בלי להוסיף לעצמכם לחץ, דרישה או אכזבה עצמית. שחררו את מה שלא מתאפשר. היו טובים לעצמכם - כל דבר קטן שאתם מצליחים הוא בעל ערך גדול בתוך המצב. כשחשוך מאד, גם אור קטנטן הוא בעל השפעה. נסו לייצר רגע אחד או שניים של תחושה נעימה בתוך המשפחה סביב החג, זה יכול להיות מספיק.
עפרית קלס עובדת סוציאלית וגננת וולדורף לשעבר. מדריכה פדגוגית ומלווה הורים בגישת הורות בפשטות, מטפלת בקשיי ויסות חושי בשיטת nfda.
058-5050882
הצטרפות לקבוצת הוואטסאפ של עפרית: "הורות בזמן מלחמה- טיפ יומי" >>
רוצים להמשיך לקבל מאמרים מעוררי השראה ולקבל רעיונות ייחודיים ומעשיים לחינוך ילדים צעירים? הירשמו לניוזלטר החודשי שלנו ותקבלו את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלכם.
הירשמו לניוזלטר החודשי >>