top of page

תשעה חודשים - מסע אל העצמאות הראשונה

מבט מעמיק על אתגרים והתפתחות בגיל

כרמי ינון

מאת

18.11.24

facebook+logo+media+network+social+icon-1320192913497992427.png
Whatsapp-Icon-Green-PNG-Clipart.png

256

תשעה חודשי הריון, תשעה חודשי חיים. רודולף שטיינר הצביע על הקשר העמוק בין שתי תקופות אלו בחיי האדם. כפי שבתשעת חודשי ההריון התינוק מתפתח במעטפת המגוננת של הרחם, כך בתשעת החודשים הראשונים לחייו הוא מוגן במעטפת ההורית והסביבתית, עד שהוא בשל למסע אל העצמאות. כשם שבלידה התינוק נפרד פיזית מגוף האם, כך בגיל תשעה חודשים הוא מתחיל את תהליך הנפרדות הנפשית.


בנקודת זמן זו מתרחש מפנה משמעותי בהתפתחות התינוק. על פי גישת חינוך ולדורף, זוהי נקודת ציון קריטית במסע ההתפתחותי, המסמנת את המעבר מתינוק "נישא" לתינוק "נע". היכולת החדשה לזחול ולהתרחק מדמות ההתקשרות המרכזית מסמלת את תחילתו של מסע פנימי עמוק - מסע של גילוי העצמי כישות נפרדת. בתקופה זו, התינוק מתחיל לגלות את העולם באופן אקטיבי יותר, והמרחב שלו מתרחב משמעותית. התנועה העצמאית מביאה עימה שינויים מהותיים בתפיסת העולם של התינוק ובאופן בו הוא חווה את סביבתו.


בגישת ולדורף, אנו מתייחסים לגיל זה כאל תקופה בה מתחילה להתפתח תודעה חדשה אצל התינוק. הוא מתחיל להבין שהוא ישות נפרדת מהוריו, תהליך המלווה בתחושות מעורבות - מצד אחד התלהבות וסקרנות לגבי היכולות החדשות, ומצד שני חרדה מסוימת מההתרחקות. הבנת ההקבלה העמוקה בין תקופת ההריון לתשעת החודשים הראשונים מאירה באור חדש את האתגרים והצרכים של התינוק בשלב זה.


כמחנכות בגיל הרך, עלינו להבין כי זוהי תקופה רגישה המצריכה תשומת לב מיוחדת. עלינו לספק לתינוק סביבה בטוחה ותומכת שתאפשר לו לחקור ולהתפתח, תוך שמירה על תחושת הביטחון והיציבות שהוא זקוק לה. התבוננות בתקופה זו בעיניים רגישות ומבינות תאפשר לנו לספק לתינוק את המרחב המוגן והתומך הדרוש לו כדי לעבור את השלב ההתפתחותי המשמעותי הזה בדרכו שלו.


התפתחות פיזית ותנועתית - המסע לעצמאות

התפתחות התנועה בגיל תשעה חודשים היא אבן דרך משמעותית בגישת ולדורף. בתקופה זו, רוב התינוקות מתחילים לזחול באופן מיומן, ורבים מהם כבר מתנסים בעמידה בתמיכה. חשוב להבין כי על פי גישת ולדורף, התפתחות התנועה היא הרבה מעבר לרכישת מיומנויות מוטוריות - היא משקפת התפתחות תודעתית ורוחנית.


הגישה מדגישה את חשיבות התנועה החופשית והספונטנית. אנו ממליצות להימנע משימוש במכשירי עזר כמו הליכונים או קופצנים, שעלולים לפגוע בהתפתחות הטבעית של שיווי המשקל והקואורדינציה. במקום זאת, עלינו ליצור סביבה בטוחה המזמינה תנועה חופשית - שטיחים רכים, רהיטים נמוכים להיתמך בהם, ומרחב פתוח מספיק לזחילה.


תפקידנו כמחנכות הוא לאפשר לתינוק לגלות את יכולותיו בקצב שלו, מתוך הנעה פנימית. נשים לב להתקדמות האישית של כל תינוק ונכבד את הקצב הייחודי שלו, מבלי להשוות או לזרז את התהליך הטבעי.


התפתחות רגשית-חברתית - בין תלות לעצמאות

בגיל תשעה חודשים מתחוללים שינויים משמעותיים בעולמו הרגשי של התינוק. על פי גישת ולדורף, זוהי תקופה של מתח מובנה בין הרצון להתרחק ולחקור לבין הצורך בביטחון ובקרבה. חרדת זרים וחרדת פרידה מגיעות לשיאן בתקופה זו, והן מהוות חלק טבעי והכרחי בהתפתחות הבריאה של התינוק.


בגישת ולדורף, אנו מבינים כי התינוק זקוק למרחב בטוח רגשית כדי להתמודד עם תחושות אלו. הקשר העקבי והיציב עם דמות מטפלת קבועה הוא קריטי. כמחנכות, עלינו להיות "נמל בטוח" עבור התינוק - נוכחות רגועה ויציבה שאליה הוא יכול לחזור בכל עת שהוא מרגיש לא בטוח.


חשוב להבין שבגיל זה מתחילה להתפתח היכולת להבין סיבה ותוצאה, והתינוק מתחיל לפתח מודעות גוברת לפעולותיו ולהשפעתן על הסביבה. עלינו לתת מקום לתהליך זה של גילוי עצמי, תוך שמירה על גבולות ברורים ועקביים שיעניקו לתינוק תחושת ביטחון.


המרחב הפיזי המותאם - יצירת סביבה תומכת התפתחות

בגישת ולדורף, המרחב הפיזי נתפס כמחנך שלישי, המשפיע באופן משמעותי על התפתחות התינוק. בגיל תשעה חודשים, כאשר התינוק מתחיל לנוע באופן עצמאי, חשיבות עיצוב הסביבה מקבלת משנה תוקף. הסביבה צריכה להיות בטוחה לתנועה חופשית, אך בו זמנית מאתגרת ומעניינת מספיק כדי לעודד חקירה והתפתחות.


על פי גישת ולדורף, יש להעדיף חומרים טבעיים כמו עץ, כותנה, ומשי, המספקים לתינוק חוויות חושיות עשירות ואותנטיות. הצעצועים צריכים להיות פשוטים ורב-תכליתיים - למשל, סלסילות קש, כדורי צמר, וקוביות עץ פשוטות. פשטות זו מאפשרת לתינוק לפתח את הדמיון ולחקור את התכונות הבסיסיות של החומרים.


חשוב ליצור איזון בין מרחבים פתוחים לתנועה לבין פינות מוגנות ואינטימיות אליהן יוכל התינוק לסגת כשהוא זקוק למנוחה או להרגעה. הסביבה צריכה להיות מאורגנת באופן שיאפשר לתינוק לחזור בקלות אל דמות ההתקשרות שלו, תוך שמירה על תחושת הביטחון.


תפקיד המחנכת - נוכחות מווסתת ותומכת

תפקיד המחנכת בגיל תשעה חודשים, על פי גישת ולדורף, הוא מורכב ועדין. עליה להיות נוכחת באופן מלא ותומך, אך בו זמנית לאפשר לתינוק את המרחב הדרוש להתפתחות עצמאית. הנוכחות שלנו צריכה להיות שקטה ומווסתת, מהווה עוגן יציב עבור התינוק בתקופה של שינויים והתפתחות מואצת.

יצירת ריתמוס יומי קבוע היא אחד הכלים המשמעותיים ביותר בגישת ולדורף. בגיל זה, הריתמוס מספק לתינוק תחושת ביטחון ויציבות, ומאפשר לו לפתח ציפייה בריאה למה שעומד להתרחש. המחנכת צריכה לשמור על עקביות בסדר היום, תוך גמישות מספקת להתאמה לצרכים המשתנים של כל תינוק.

התצפית המכבדת היא כלי מרכזי נוסף - עלינו ללמוד לצפות בתינוק באופן מעמיק ולא שיפוטי, להבין את צרכיו ואת קצב התפתחותו הייחודי. הימנעות מהתערבות יתר מאפשרת לתינוק לפתח את בטחונו העצמי ואת יכולתו להתמודד עם אתגרים בכוחות עצמו.


חשיבות הריתמוס היומי - יצירת מקצב ויציבות

הריתמוס היומי בגישת ולדורף הוא הרבה מעבר ללוח זמנים - הוא כלי חינוכי רב עוצמה המספק לתינוק תחושת ביטחון ויציבות. בגיל תשעה חודשים, כאשר העולם נפתח בפני התינוק באופן חדש ולעתים מציף, המקצב היומי הקבוע משמש כעוגן מייצב. בדומה לנשימה - שאיפה ונשיפה - כך גם היום צריך לנוע בין פעילות ומנוחה, בין התרחבות והתכנסות.


טקסים קטנים לאורך היום מקבלים משמעות מיוחדת בגיל זה. למשל, שיר קבוע בזמן החתלה, דקלום בעת האכלה, או מנגינה שקטה לפני השינה. טקסים אלו אינם רק הרגלים - הם יוצרים מעטפת בטוחה של צפיות ומוכרות. שילוב של שירים ומשחקי אצבעות במהלך היום מחזק את הקשר בין המחנכת לתינוק ומעשיר את עולמו החושי והרגשי.


חשוב להבין שהריתמוס אינו קשיח - הוא צריך להיות גמיש מספיק כדי להכיל את הצרכים המשתנים של התינוק, תוך שמירה על המסגרת הבסיסית המספקת ביטחון ויציבות.


שיתוף פעולה עם ההורים - בניית גשר של אמון

שיתוף הפעולה בין המחנכת להורים הוא מרכיב קריטי בגישת ולדורף, במיוחד בגיל תשעה חודשים כאשר התינוק חווה שינויים משמעותיים. חשוב ליצור דיאלוג פתוח ורגיש עם ההורים, המכבד את הידע והאינטואיציה שלהם לגבי ילדם. המחנכת צריכה לשמש כגשר בין עולם הבית למסגרת החינוכית, תוך יצירת רצף והמשכיות בחיי התינוק.


הדרכת הורים ברוח ולדורף בגיל זה מתמקדת בהבנת התהליכים ההתפתחותיים העמוקים שהתינוק עובר. חשוב לשתף את ההורים בתצפיות על התינוק במסגרת החינוכית ולעודד אותם לשתף בחוויות מהבית. דרך שיח זה, ניתן לבנות הבנה משותפת של צרכי התינוק ולפתח דרכים מותאמות לתמוך בהתפתחותו.

לעתים עשויים להתעורר פערים בין ציפיות ההורים לבין הגישה החינוכית. תפקיד המחנכת הוא לגשר על פערים אלו בעדינות ובכבוד, תוך הסבר והדגמה של העקרונות החינוכיים של ולדורף והרציונל שמאחוריהם.

השתלמות בחינוך ולדורף לגיל הרך

השראה וכלים מעמיקים הלכה למעשה

פרסומת למאגר תכנים במעל השנה - מובייל - הרשמה בקרוב 3.png
פרסומת למאגר תכנים במעל השנה - מחשב 2.png
Copy of מלאכות יד web_edited.jpg

מאגר תכנים למעגל השנה

אוצר של פעילויות לעונות וחגים

ידיים מרפאות_edited.jpg

שרי גת - הדרכה ותמיכה בהורים

השראה וכלים מעמיקים הלכה למעשה

אתגרי גיל 9 חודשים - מבט מעמיק ודרכי התמודדות

גיל תשעה חודשים מביא עימו אתגרים התפתחותיים משמעותיים. על פי גישת ולדורף, אתגרים אלו אינם "בעיות" שיש לפתור, אלא הזדמנויות להתפתחות ולצמיחה. להלן האתגרים המרכזיים והדרכים להתמודד עימם בצורה מיטיבה:


שינויי שינה והתעוררויות ליליות

בתקופה זו, רבים מהתינוקות חווים שינויים משמעותיים בדפוסי השינה שלהם. ההתעוררויות הליליות התכופות משקפות את ההתפתחות התודעתית המואצת והמודעות הגוברת לסביבה. התינוק מפתח הבנה עמוקה יותר של המרחב סביבו, מה שעשוי לעורר חרדה וקושי בוויסות.


המפתח להתמודדות טמון ביצירת סביבת שינה מווסתת ומרגיעה. חשוב ליצור טקס שינה קבוע הכולל אלמנטים מרגיעים כמו שירי ערש בטונים נמוכים ותנועות עדינות ומעגליות. שימוש בבדים רכים לעיטוף והקפדה על טמפרטורה נעימה בחדר תורמים לתחושת הביטחון. הימנעות מגירויים חזקים בשעות שלפני השינה ושמירה על סדר יום קבוע מסייעים לתינוק להתכונן לקראת השינה באופן טבעי.


אתגרי האכילה והמעבר למוצקים

תקופת המעבר למוצקים מהווה שלב משמעותי בהתפתחות התינוק. זהו לא רק שינוי תזונתי, אלא התפתחות חושית, חברתית ורגשית. תינוקות רבים מגלים התנגדות או חשש ממרקמים חדשים, וההורים והמטפלים עשויים לחוות חרדה סביב כמויות האכילה והתזונה המאוזנת.


חשוב ליצור סביבת אכילה רגועה ונעימה, המאפשרת לתינוק להתנסות במזונות חדשים בקצב שלו. שימוש בכלים מותאמים מחומרים טבעיים מעניק לתינוק חוויה חושית עשירה. הארוחות צריכות להיות זמן של קשר ואינטימיות, ללא לחץ או דחיפה. שילוב שירים קטנים או משחקי אצבעות יכול להפוך את זמן האוכל לחוויה נעימה ומהנה.


קשיים בוויסות רגשי ותסכול

בגיל זה, התינוק חווה פער משמעותי בין הרצון הגובר לעצמאות לבין היכולות המוגבלות שלו, מה שמוביל לעתים קרובות לתסכול ולקושי בוויסות רגשי. התינוק עשוי להגיב בבכי, בכעס או בהתנהגות מאתגרת כאשר הוא נתקל במגבלות יכולותיו.


המפתח לתמיכה בתינוק הוא יצירת סביבה שמאפשרת לו להצליח בדברים קטנים ולבנות בהדרגה את ביטחונו העצמי. חשוב לתת מקום לביטוי רגשי תוך שמירה על גבולות ברורים ועקביים. שימוש בתנועה מרגיעה, מגע עדין ונוכחות תומכת יכולים לעזור לתינוק לווסת את רגשותיו. פעילויות אמנותיות פשוטות כמו משחק במים או בחול יכולות לספק הרגעה והנאה.


התפתחות תנועתית וחרדת נפילה

התקופה הזו מאופיינת בהתפתחות תנועתית מואצת, כאשר התינוק מתחיל לזחול, להתרומם ולעמוד בתמיכה. עם זאת, היכולות החדשות מלוות לעתים בחרדת נפילה ובחוסר ביטחון תנועתי. התינוק נע בין הרצון העז לחקור ולהתקדם לבין הפחד מפגיעה ונפילה.


הסביבה צריכה לתמוך בהתפתחות התנועתית תוך שמירה על בטיחות. ריהוט מותאם המאפשר אחיזה בטוחה, משטחים רכים לנחיתה, ומכשולים מדורגים שמזמינים אתגר מותאם - כל אלה יכולים לתמוך בהתפתחות הביטחון התנועתי. נוכחות תומכת של המבוגר, ללא התערבות יתר, מאפשרת לתינוק לפתח את יכולותיו בקצב שלו ולבנות אמון ביכולותיו.


חרדת פרידה והתקשרות

חרדת הפרידה מגיעה לשיאה בגיל זה, כאשר התינוק מפתח הבנה עמוקה יותר של נפרדותו מההורה. רגשות עזים של פחד, עצב וחרדה עשויים להתעורר בזמני פרידה, והתינוק עשוי להביע מצוקה רבה.


יצירת טקסי פרידה קבועים וצפויים יכולה לסייע לתינוק להתמודד עם המעבר. שימוש בחפצי מעבר מוכרים, תמונות משפחתיות, או פריט לבוש של ההורה יכולים לספק נחמה ותחושת המשכיות. חשוב לבנות קשר אמון עמוק בין המטפלת לתינוק ולשמור על תקשורת פתוחה עם ההורים. הכרה ברגשות התינוק והענקת תמיכה רגשית עקבית מסייעות לו לפתח ביטחון בסיסי ויכולת התמודדות עם פרידות.


סיכום והמלצות מעשיות - מבט לעתיד

גיל תשעה חודשים הוא צומת דרכים משמעותי בהתפתחות התינוק, המצריך תשומת לב מיוחדת מצד המחנכות. על פי גישת ולדורף, אנו נדרשות להתבונן מעבר להתפתחות הפיזית הנראית לעין ולהבין את התהליכים העמוקים של התפתחות האישיות והתודעה המתרחשים בגיל זה.


המלצות מעשיות למחנכות:

  • יצירת סביבה בטוחה ומזמינה המעודדת תנועה חופשית

  • שמירה על נוכחות רגועה ותומכת

  • בניית ריתמוס יומי ברור אך גמיש

  • פיתוח יכולת תצפית מעמיקה

  • יצירת קשר משמעותי עם ההורים

  • שימוש בשירים, דקלומים וטקסים קטנים לאורך היום


חומרים טבעיים ומפגש עם יסודות הטבע:

  • שילוב חומרים טבעיים כמו עץ, צמר, כותנה ומשי בסביבת התינוק

  • מתן הזדמנויות יומיומיות למשחק במים בכלים טבעיים

  • יצירת אפשרות למשחק בחול

  • חשיפה לטקסטורות טבעיות מגוונות כמו אבנים חלקות, קליפות אצטרובלים רכים, וענפים מלוטשים

  • שימוש בסלסילות קש ומשטחי עץ טבעי למשחק


עיצוב סביבה מותאמת התפתחותית:

  • יצירת מדרגים ומפלסים שונים באמצעות רהיטי עץ נמוכים ויציבים

  • הצבת מעקות ומאחזים בגבהים שונים לתמיכה בעמידה ראשונית

  • שילוב כריות ומשטחים רכים בגבהים שונים לזחילה ולתרגול טיפוס

  • יצירת מסלולי תנועה המזמינים זחילה מעלה ומטה

  • הקפדה על מרווחים מתאימים בין הרהיטים שמאפשרים תנועה בטוחה


חשוב לזכור שכל תינוק הוא ייחודי ומתפתח בקצב שלו. התבוננות מתמדת, למידה והתאמה של דרכי העבודה הן חלק בלתי נפרד מתפקיד המחנכת. העבודה עם תינוקות בגיל זה דורשת לא רק ידע מקצועי, אלא גם רגישות, סבלנות ויכולת להתחדש ולהתפתח יחד עם הילדים שבטיפולנו.

כרמי ינון, מרכז מסלול ולדורף לגיל הרך במכללת אורנים, גנן ולדורף, מלווה צוותים חינוכיים, מספר סיפורים

גננות יקרות, מחפשות השראה והתחדשות? רוצות להיות חלק מקהילה תומכת ומעשירה? הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ שלנו וקבלו מדי יום אוצרות של רעיונות, טיפים והשראה לגן שלכן! מרעיונות למלאכות ועד טקסטים להדלקת נר - כל מה שאתן צריכות במקום אחד. גלו איך להפוך את היומיום בגן למסע מרתק של צמיחה והתפתחות! הרשמה בקרוב

רוצים להמשיך לקבל מאמרים מעוררי השראה ולקבל רעיונות ייחודיים ומעשיים לחינוך ילדים צעירים? הירשמו לניוזלטר החודשי שלנו ותקבלו את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלכם.

הירשמו לניוזלטר החודשי >>

bottom of page